Nem vagyok nagy levesevő, de ezt a ragulevest nagyon szeretem. Főzni is. A hozzávalókon mindig változtatok, eddig még soha nem sikerült kétszer ugyanúgy, de ez a szép benne.
Hozzávalók:
egy kisebb csirkemell vagy ennek megfelelő egyéb húsféle (én pulyka felsőcombból szeretem legjobban)
2 vékonyabb szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb, zsenge karalábé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
2 babérlevél
1 leveskocka vagy ételízesítő (én természetesen Szárikát használtam)
szárított tárkony
só
bors
2 dl tejföl vagy tejszín
1 púpos evőkanál liszt
citromlé
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a kockákra vágott húst, és kicsit megpirítjuk. Utána belekeverjük a megtisztított és karikákra vágott répaféléket, a kockákra vágott karalábét, a megtisztított fokhagymagerezdeket, beledobjuk a babérleveleket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ha megfőtt a hús és a zöldség is, ízesítjük tárkonnyal, sóval, borssal, Szárikával. A lisztet elkeverjük egy kis főzővízben, belekeverjük a tejszínt vagy tejfölt, és behabarjuk a levest. A végén citromlevet adunk hozzá.
Ez egy nagyon egyszerű változat (a férjem szóvá is tette), jó, ha van benne gomba is, amit most nem kaptam, és zöldborsó, amit viszont, a konzervdobozt kinyitván és meglátván a sós lében úszkáló sárga foszlányokat, inkább mégsem tettem bele. Lehet még bele kockákra vágott krumplit is tenni, meg galuskát főzni, a következőképpen: egy tojást elhabarunk egy kevés olvasztott vajjal, majd annyi liszttel, hogy galuskatészta-sűrűségű legyen. Apróra vágott petrezselyemmel és sóval ízesítjük, kanállal szaggatjuk a levesbe. Ezzel együtt már komplett egytálétel, de most nem ilyet akartam.
Szerintem akkor finom, ha nagyon tárkonyos és enyhén savanykás az íze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése