2011. július 24., vasárnap

Joghurtos gyümölcstorta


Mivel az utóbbi napokban a születésnapok apropóján túltengenek a tortás bejegyzések, gondoltam, leírom a kedvenc tortám jól variálható alapreceptjét (a feketeerdő-torta is ez alapján készült). Általában ezt sütöm, mert finom, könnyű, és bármilyen gyümölcsből jó. A fenti friss sárgabarackból készült, a férjem 32. születésnapjára. De készítettem már apukámnak, nagymamámnak is, és még fogom is jó párszor, ebben biztos vagyok.

Tészta hozzávalói:
4 tojás
175 g cukor
9 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Sütés:
Alapnak bármilyen piskótatésztát használhatunk, nekem Lajos Mari vizes piskótája vált be leginkább, könnyebb, mint a hagyományos piskóta, és eddig még mindig sikerült. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, kanalanként belekeverjük a vizet, aztán a lisztet és a sütőport, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Tehetünk bele kakaóport is. Vajazott-lisztezett aljú tortaformában tűpróbáig sütjük, előbb erős lángon, amit a torta megemelkedése után 180°C-ra mérsékelünk.

Krém hozzávalói:
összesen 5-6 dl joghurt és habtejszín (lehet fele-fele, de 2+3 vagy 3+2 megoszlásban is)
friss vagy konzerv gyümölcs
cukor ízlés szerint
10 g (egy kis tasak) zselatin 4 evőkanál víz vagy gyümölcslé
fahéj, vaníliás cukor, reszelt citrom- vagy narancshéj, stb.

Elkészítés:
A tejszínt habbá verjük, és elkeverjük a joghurttal (óvatosan, forgatva, hogy ne törjük). Ízlés szerint cukrozzuk-fűszerezzük. A zselatint a négy evőkanál folyadékban kis lángon felolvasztjuk (ne forrjon!), hozzákeverünk egy kanál krémet, majd az egészet a krémhez adjuk, jól elkeverjük. Belekeverjük a (értelemszerűen lecsepegtetett, kinyomkodott, darabolt, stb.) gyümölcsöt. A tésztát három lapba vágjuk. A krémmel érintkező részeket bekenhetjük lekvárral, de nem kötelező. A tortaformába beleteszük az alsó tortalapot, rá a krém felét, aztán a második lap, a krém másik fele, harmadik lap a sorrend. De úgy is lehet, hogy a gyümölcsöt nem keverjük a krémbe, hanem a tésztalapokra tesszük, és ráöntjük a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lehet díszíteni. Ez általában tejszínhabbal és gyümölccsel történik, de csak a fantázia szab határt. A díszítésre szánt tejszínhabba nem árt egy habfixálót is keverni.

Ezt a tortát szoktam sarlott formájában is készíteni, ez esetben nem tortalapot, hanem lekváros piskótatekercset készítünk, pl. a Túró Rudi torta tésztájával. Felszeleteljük, kibélelünk vele egy gömbölyded tálat, ebbe jön a gyümölcsös krém, az alját piskótalappal fedjük, és mehet a hűtőbe. Díszíteni lehet, de ha szép egyforma, kicsi tekercseket sikerült produkálni, akkor nem feltétlenül szükséges.

Az alsó képen a férjem tavalyi tortája látható. Ezzel annyi volt a bibi, hogy nem kóstoltam meg előtte a málnát, ami, mint kiderült, frankón cefreízű volt... azóta a piacon nem vásárolok attól az árustól.

1 megjegyzés:

Zsófi írta...

Borcsám, ez nem ér, folyton zabálhatnékom lesz a blogodtól:)