2019. július 10., szerda

Málnás-vaníliás torta



Hajrá július! Hajrá torták!
Hát nagyon telik az idő (bár "hát"-tal nem kezdünk mondatot). Mikor a blogot kezdtem, még csak két tortát sütöttem júliusban, aztán egyet sem, mert szültem, most meg hármat, egyre növekvő számokkal. Már a kicsi is hét, mikor volt már baba..... az előző életemben.....
Miközben anya mereng és nosztalgiázik, a kölyöknek elég határozott elképzelése volt, hogy milyen tortát szeretne: epreset, málnásat és vaníliásat. Uccu neki, anya!

Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás
25 dkg cukor
9 evőkanál hideg víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
porcukor ízlés szerint
eperlekvár
málna

Elkészítés: a tészta hozzávalóiból a szokott módon vizes piskótát sütünk: a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a vizet és jól elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport, végül óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket is. Sütőpapírral béleljük egy 26 cm-es tortaforma alját, beleöntjük a masszát, és 180°C-on tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, majd három lapba vágjuk.
A krémhez a pudingport kikeverjük egy kevés hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és a tűzről lehúzva, folyamatos keverés mellett beleöntjük a pudingos tejet. Azonnal be fog sűrűsödni, ha mégsem, kis lángon besűrítjük. Beletesszük a vaníliás cukrot és a vaj kb. 1/3-át, hadd olvadjon el benne, így nem bőrösödik annyira hűlés közben. Hagyjuk kihűlni, de közben meg-megkeverjük. A maradék vajat kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudinghoz keverjük.
A torta összeállítása: az alsó tésztalapot tálra tesszük, megkenjük eperlekvárral. Megkenjük krémmel, rászórjuk a málna felét. Ezután a következő lap jön, amelynek mindkét fele meg van kenve lekvárral. Erre is krém és málna jön. Erre jön a szintén alul-felül lekváros utolsó lap. A tortát bevonjuk a maradék krémmel, és ízlés szerint díszítjük. Nálam ez most a fiúgyerek ízlését jelentette: Minecraft-os ostyát. Jól illik hozzá a tejszínhab is.


Nincsenek megjegyzések: