2011. július 17., vasárnap

Joghurtos feketeerdő-torta

Ma jött a család egy része, hogy felköszöntse a két ünnepeltet. Születési sorrendben, a férjem tortájával kezdem. Mivel dédi-féle meggy tölti meg a fagyasztó felét, férjem-féle meggylekvár meg a kamraszekrényt, igazán nem volt nehéz kitalálni, mit süssek.

Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
15 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
5 dl tejszín
2,5 dl natúr joghurt
4 evőkanál víz vagy meggylé
meggy
porcukor ízlés szerint
1 kis üveg meggylekvár
őrölt fahéj
vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
10 g zselatin
tortadara vagy reszelt étcsokoládé

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a 20 dkg cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a vizet, aztán a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, végül a tojások felvert habját. Vajazott-lisztezett tortaformában tűpróbáig sütjük. Kihűlés után három lapba vágjuk, és minden olyan felületet, ami a krémmel érintkezni fog, bekenünk meggylekvárral.
A krémhez felverjük a tejszín felét, és elkeverjük a joghurttal. Porcukorral és fahéjjal ízesítjük, majd meggyet keverünk bele. A zselatint az előírás szerint felolvasztjuk a meggylében/vízben, hozzákeverünk egy merőkanálnyi krémet, majd a krém egészéhez keverjük. A tortaformába helyezzük az alsó tésztalapot (értelemszerűen a lekváros felével felfelé), ráöntjük a krém felét, erre jön a középső lap, majd a krém második fele, végül a felső lap, természetesen lekvárral lefelé. Kicsit összenyomkodjuk, és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a tejszín másik felét felverjük a habfixálóval és a vaníliás cukorral, és bevonjuk vele a tortát. Tortadarával vagy reszelt étcsokival megszórjuk a művet, majd habrózsákkal körbenyomjuk a tetejét, amelyekbe meggyszemeket nyomunk.

Nincsenek megjegyzések: