2011. augusztus 3., szerda
Tökfőzelék fasírttal
Apukám kertészkedik. Nem régóta, körülbelül, amióta unokái vannak. Nagymamámék balatoni telke sokáig parlagon állt, aztán két évvel ezelőtt apu nekikezdett, és láss csodát... a csoda a fenti képen látható, és sok-sok kilométert utazott hozzánk, hogy főzelék legyen belőle. Itt oszlatnék el egy tévhitet, nevezetesen, hogy minden tizennyolc év alatti egyén zsigerből utálja a főzeléket: két és fél órás játszótéri rohangálást követően a lánygyereknek annyi hozzáfűznivalója volt az utolsó csepp tányérból való eltűnéséhez, hogy "még". Megjegyzés: mi ám nem keksszel és cukros teával felszerelkezve járunk ám a játszótérre... ;-)
Hozzávalók a főzelékhez:
1 jókora tök
1 fej hagyma
1 evőkanál olaj
1 nagy pohár tejföl
2 púpos evőkanál liszt
só
bors
pirospaprika
ecet
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, kivágjuk a belsejét, és almareszelőn lereszeljük. Ezzel szinte hátra is dőlhetünk, mert a nehezén túlvagyunk. A hagymát apró kockákra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. Belekeverjük a paprikát. Hozzáadjuk a tököt, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. A lisztet közben simára keverjük egy kis vízzel, majd a tejföllel, és besűrítjük vele a főzeléket. A végén egy kevés ecettel savanyítjuk.
Így készült most. Mivel - ó borzalom! - nem volt itthon fokhagyma, sem kapor, így ezek a fontos alkotók kimaradtak. Paprikát és borsot nem mindig szoktam tenni bele, de most így alakult. A játszótérről hazafelé jövet vettem ugyan egy csokor kaprot, és a fotó kedvéért szórtam is egy keveset az ételre, de azért így utólag már nem az igazi.
Fasírt hozzávalói:
40 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 nagy szelet kenyér
1 fej hagyma
1 tojás
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A kenyeret vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót jó alaposan összegyúrjuk, gombócokat formálunk belőle, és bő, forró olajban kisütjük. Lehet sütőben is, úgy, hogy vizes kézzel rudat formálunk belőle, de ez esetben jobb, ha comb helyett lapockából készítjük, ellenkező esetben nagyon száraz lesz. Ez fordítva is igaz, lapockából ne próbáljunk meg olajban sült fasírtot készíteni, mert annyi az epénknek!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése