2013. július 14., vasárnap

Gesztenyés-meggyzselés torta


Hazajöttünk a Balatonról, és jól megünnepeltük a legkisebbet. Kerestem valami nem túl egészségtelen receptet, bár gyanítottam, hogy ő nem nagyon fog enni a sütiből, mivel valamiért nincs jó barátságban a szilrád kajával. Konkrétan: semmit nem hajlandó megenni, ami nincs teljesen simára turmixolva. A torta egyébként ízlett neki, nyalogatta a krémet, rágcsálta a tésztát, és a végén mindent végigkent az etetőszéken, az asztalon és a padlón. Talán valami jutott belőle a pocakjába is, de ez örök rejtély marad...
Receptötlet innen, az ötletet egy barátnőm adta, aki tavaly ugyanilyet csinált a kisfiának.

Hozzávalók:
Tészta:
2,5 dl 100%-os almalé
10 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
6 evőkanál étolaj
Krémek:
3 dl + néhány evőkanál meggylé
3 evőkanál cukor
40 g étkezési keményítő
fahéj
20 dkg gesztenyemassza
3 dl tej
40 g étkezési keményítő

Elkészítés:
Kivajazunk egy kisebb tortaformát, a sütőt előmelegítjük 200C-ra. Az almalében elkeverjük a cukrokat. A tészta száraz hozzávalóit egy másik tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukros almaléhez, és belekeverjük az olajat. A tortaformába öntjük, megsütjük. A hőfokot 6-8 perc múltán 180C-ra mérsékeljük. Kihűtjük, és három lapba vágjuk.
A meggyzseléhez elkeverjük a keményítőt a néhány kanál meggylével, majd hozzáöntjük a többit, és kevergetve, kis lángon sűrűre főzzük. Ízesítjük, és meg-megkeverve kihűtjük.
A másik 40 g keményítőt elkeverjük egy kevés tejjel, hozzáöntjük a többit, sűrűre főzzük, majd robotgéppel hozzákeverjük a gesztenyemasszát. Ezt is kihűtjük.
A torta alsó lapját megkenjük egy kevés meggyzselével, ráhalmozzuk a gesztenyekrém kb. egyharmadát, ezután jön a 2. tésztalap, erre a többi meggyzselé, végül a 3. lap. A maradék gesztenyekrémmel bevonjuk a tortát, és ízlés szerint díszítjük.


Nincsenek megjegyzések: