2011. november 13., vasárnap

Citromos fasírt

Hétvégén ismét vendégség volt nálunk, a lánygyerek neve napjának apropóján. A menüt úgy kellett összeállítani, hogy 1. megfeleljen a hagyományos, magyaros ízlésvilágnak (ez a vendégek miatt) 2. legyen benne azért sok zöldségféle, hogy még apósom is lássa, a paradicsom nem csak a tányér dekorálására való 3. a három év alattiak is megegyék (ez egyébként reménytelen: ha együtt van a két lánygyerek, akkor úgy belefeledkeznek a játékba, hogy egyik sem hajlandó enni) 4. előre el lehessen készíteni, mert utálok a konyhában vacakolni, amikor már mindenki bent beszélget (különben is, a nőneműek akkor kijönnek kérdezgetni, hogy mit segítsenek, én pedig a saját konyhámban hihetetlenül antiszociális tudok lenni, ugyanis egyedül szeretek főzni). Szóval fel volt adva a lecke. Két olyan húsfélét választottam, ami hidegen is jó, egy fűszeres-mézes pulykacombot, amiből a szépen sikerült szeletek olyan hamar elfogytak, hogy kép sem készülhetett, bár a "törmelék" sokkal ízesebb, de nem igazán fotogén. Ugyanígy járt egyébként a desszert, a kiwis-mascarponés piskótatekercs is. Volt még csigaropogós, szilvalekvárral töltött muffin, görög saláta és babsaláta, a másik husi pedig a Polcz Alaine: Főzzünk örömmel című könyvéből való citromos fasírt. Ami a lánygyereknek is ízlett, persze ez csak másnap derült ki, amikor már a vendégség nem vonta el a figyelmét az evésről.

Hozzávalók:
fél kg darált pulykahús
1 nagy szelet kenyér
1 fej hagyma
1 tojás
1 citrom

bors

Elkészítés:
A húst összegyúrjuk a beáztatott és kinyomkodott kenyérrel, a megreszelt hagymával, a tojással és az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával és a levével. Sóval, borssal ízesítjük, majd nedves kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, és forró olajban kisütjük.

Nincsenek megjegyzések: