2011. május 11., szerda

Sült csirkecomb újkrumplival

Ez olyan igazán nekem való recept: hamar összedobható, variálható, és mindenki szereti. Vendégvárásra különösen alkalmas, nem kell a konyhában sürögni, miközben mindenki más a szobában beszélget, és olajszag sem lesz tőle a lakásban, csak isteni fűszerillat.
Tegnap még epres muffint is sütöttem mellé, de mire fénykép készülhetett volna, a família megette a modelleket, úgyhogy a muffinról majd egy más alkalommal ejtek szót.

A csirkére visszatérve: mennyiségeket nem írok, létszám- és étvágyfüggő.

Hozzávalók:
csirkecombok (alsó, felső vegyesen)
újkrumpli
paradicsom
újhagyma
néhány fej fokhagyma

bors
fűszerek
olaj

Elkészítés:
A csirkecombokat egy nagy tálba vagy dobozba teszem, megszórom a fűszerekkel. Én legjobban a provánszi fűszerekeveréket szeretem hozzá, vagy a rozmaring-kakukkfű-oregano kombinációt, de most görög sültek fűszerekeverék volt kéznél (amit a nátrium-glutamát miatt soha többé nem fogok venni, de mindegy, maradt még egy csomaggal kevésbé tudatos korszakomból), azt tettem rá. Utána megöntözöm olajjal, majd az egészet jól összeforgatom, és lefedve elteszem egy kicsit a hűtőbe. Az újkrumplit megkapirgálom, a nagyobb darabokat kockákra vágom, a kicsiket csak félbe, vagy egyben hagyom, tepsibe szórom. A paradicsomot szintén kockákra vágom, az újhagymát kb. 1-2 centis darabokra, és mehetnek a tepsibe a krumpli mellé. A fokhagymafejeket megmosom, tisztítás nélkül kettévágom, és úgy teszem a többi zöldség mellé. Sóval, borssal és tetszés szerinti fűszerekkel ízesítem, jól összekeverem. A húst megsózom (csak akkor, ha a fűszerkeverékben nem volt só), a tepsire rácsot teszek, erre fektetem a pácból kiszedett húst, és a maradék pácot pedig a tetejére öntöm. Az egészet beborítom alufóliával, és mehet a forró sütőbe. Sütési időt nem mondok, mert fogalmam sincs, a combok nagyságától függ. Akkor jó, ha a hús teljesen puha, szinte leomlik a csontról. Ekkor leveszem a fóliát, és a pecsenyelével locsolgatva pirosra-ropogósra sütöm. A pecsenyelé miatt jól jön hozzá némi friss kenyér.
Más évszakban öreg krumpliból is elkészíthető, újhagyma helyett pedig cikkekre vágott vörös- vagy lilahagymát, karikákra vágott póréhagymát is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések: