2013. május 18., szombat
Epres sajttorta
Hirtelen felindulásból elkövetve, az eperszezon örömére ;-)
Eper nálunk nem nagyon marad meg, úgyhogy ha epres sütit szeretnék sütni, akkor az utolsó pillanatban kell hozzá megvásárolnom. Szóval, nem sűrűn sütök epreset, inkább megesszük csak úgy magában a gyümölcsöt. Sajttortára viszont régóta készülök, és ha már szezonja van, akkor jöjjön az az eper.
A receptet valahol olvastam a neten, de már nem emlékszem, hol, különben is, variáltam is rajta. Kicsi tortaformára valót sütöttem, de úgy nézem, hogyha a nagyot sütöttem volna tele, abból sem maradt volna egy morzsa sem.
Hozzávalók (egy 16 cm-es tortaformához):
10 db Győri Édes Zabfalatok keksz
6 dkg vaj
25 dkg krémsajt
2 tojás
cukor ízlés szerint (én kb. 2 evőkanállal tettem bele)
vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
eper
Elkészítés:
A kekszet morzsásra törjük (késes betétű robotgépben a legegyszerűbb), összekeverjük az olvasztott vajjal, és a sütőpapírral bélelt aljú tortaformába tapicskoljuk. Fontos, hogy a forma jól zárjon, mert a kiolvadt vajnak hála, rám még vár a sütőtakarítás. A krémsajtot összekeverjük a cukorral, a vaníliával és a tojások sárgájával, majd beleforgatjuk a tojások habját is. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és tűpróbáig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával takarjuk be. Ha kész, hűtsük ki teljesen, majd óvatosan operáljuk ki a formából, és friss eperrel díszítve tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése