2013. május 31., péntek

Cukkinis quiche

Ez a lepény vacsorára készült, és garantáltan gyakori vendég lesz az asztalunkon. Gyors, finom, jól variálható, szóval igen háziasszonybarát. Az ötlet ezúttal is Péter Jánosné könyvéből származik, a Kanadai quiche és a Cukkinis lepény receptjeit kombináltam össze.

Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojás
1 fej hagyma
5 dkg húsos szalonna
2 kicsi, zsenge cukkini
2 dl tejszín
sajt a tetejére

bors

Elkészítés:
A lisztet és a vajat robotgéppel elmorzsoljuk, majd egy tojás sárgájával tésztává gyúrjuk. A recept szerint. Nekem minden igyekezetem ellenére a továbbiakban is morzsám volt, úgyhogy négy evőkanál hideg vizet is hozzáadtam a tésztához, így már tényleg össze lehetett gyúrni. Ezután félretesszük pihenni a hűtőbe. A szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, majd rátesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután jön a megmosott és kockákra vágott cukkini (hámozni nem kell, csak a két végét levágni). Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kicsit összepároljuk. A tejszínbe belekeverünk két tojást és a maradék egy fehérjét (nincs pazarlás!), és ezt is a cukkinihez adjuk.
A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy piteformát kibélelhessünk vele, ezt megtesszük, villával kicsit megszurkáljuk az alját, hogy ne púposodjon fel, majd 180°C-ra előmelegített sütőben félig megsütjük. Ezután kivesszük, beleöntjük a tölteléket, a tetejét beborítjuk reszelt sajttal, majd visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a teteje szép piros lesz.


Nincsenek megjegyzések: