Na, a főzésre aztán igazán nincs időm mostanában. Márciusban visszamentem dolgozni, közben építkezünk, hétközben rászoktam a kajarendelésre, hétvégenként meg kezd kicsit egysíkú lenni a menü.... tehát az idő és az apropó is hiányzik a blogoláshoz.
Júliusban azonban ismét beindult a születésnapi tortagyár. A fiúgyerek tegnapelőtt töltötte a kettőt, szerettem volna neki valami igazán fiúsat.... még régen, a Facebook-on tette fel valaki a markoló-tortát, talán még fiam sem volt akkor, de az ötletet elraktároztam magamnak. A forrásom természetesen csak a dizájnra ment rá, recept nélkül, de nem baj, mert a képen szereplő torta valami csokis alkotás volt, a fiam pedig nem rajong a csokiért (igen, van ilyen is.... majd elmúlik, gondolom én), a lánygyerek meg vesehomok-hajlam miatt nem ehet. Így megint a meggyes-gesztenyés verzió mellett döntöttem, a tavalyihoz képest lényegesen egyszerűsítve. De így sem volt rá panasz.
Hozzávalók:
Vizes piskóta:
4 db tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
9 evőkanál hideg víz
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
vaj a tortaforma kikenéséhez
Töltelék:
2 csomag gesztenyemassza
kb. 1 dl tejszín vagy tej
meggy
Díszítés:
kakaós keksz
1 db kisméretű markoló ;-)
Tálalás:
tejszínhab
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Kanalanként elkeverjük benne a vizet, majd a lisztet és a sütőport, végül beleforgatjuk a tojások habját. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk, sütőpapírból vágott koronggal kibéleljük, beleöntjük a masszát, és előbb erős, majd (ha megemelkedett) közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez egyszerűen annyi tejszínt vagy tejet keverünk a kiolvasztott és villával összenyomkodott gesztenyemasszához, hogy sűrű krémállagú legyen.
A kihűlt tésztát két lapba vágjuk, az alsó lapot megkenjük krémmel, és kirakjuk kimagozott meggyel. Ráillesztjük a felső lapot. Az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel, de egy kicsit félreteszünk.
A betöltött tortából éles késsel kikanyarítunk egy darabot, olyanformán, hogy egy gödör keletkezzen benne. (Igen, jó lett volna fázisfotókat csinálni. Hát ez van.) A kiszedett, gúla alakú sütidarabot a gödör mellé tesszük. Ezután a gödröt és a gúlát is bekenjük a maradék krémmel, majd alaposan megszórjuk kakaóskeksz-morzsával. Végezetül elhelyezzük a tortán a markolót és a gyertyákat.
Tejszínhabbal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése