Jelentem, megint van itthoni gépem! A férjem múlt hétvégén nekiugrott, frissített, törölt, telepített, meg mit tudom én még, mit csinált, és íme, működik! Ennek örömére fel is teszem a szokásos havi egy sütireceptet... na jó, ez azért szorul némi magyarázatra. Szóval sütök-főzök rendületlenül mindenfélét, de valahogy mindig csak a sütiket érzem megosztásra érdemesnek. Legutóbb pl. csináltam egy csudafinom kínai édes-savanyú csirkét, persze NEM üveges szósszal, hanem teljesen házilag, de mi értelme lenne feltenni egy olyan receptet, amit egy az egyben elemeltem valahonnan, ahol ráadásul sokkal profibb fotó is van róla, mint amilyeneket én alkotok? Na ugye. Amúgy arra is rájöttem, hogy túl sűrűn ismételgetem ugyanazokat az ételeket, most hétvégén is hús volt meggyszósszal, ami már szerepelt a blogon, szóval lehet, hogy változatosabban kellene főznöm... csak a família ilyen válogatós, egyedül az újfajta sütikben lehetek teljesen biztos, mert süti nálunk még soha nem maradt ki...
Azért azt megjegyezném, hogy én magam igyekszem mértékletességet tanúsítani, aminek meg is van az eredménye, ugyanis szülés óta már tizenkét kilótól sikerült megszabadulnom, így már csak öt kg felesleg van rajtam (ne is kérdezzétek, mennyivel gurultam be a szülőszobára... szörnyű...), de a szakirodalom (értsd: női magazinok) szerint is könnyebb úgy fogyni, ha az ember egy kis mennyiséget azért minden nap megenged magának a tiltott gyümölcsökből is ;-) és valóban, én vagyok az élő példa ;-)
Na, a sok rizsa után jöjjön a recept, forrás most is Péter Jánosné, de most egész sokat variáltam is rajta, mert az eredetiben nem szerepelt alma, továbbá nem vagyok hajlandó egy tepsi sütibe hetvenhárom (!!!) deka cukrot (!!!) beletenni. Egyébként még így is egy kicsit édesebb lett, mint a család ízlése.
Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg vaj/margarin
2 dkg kakaó (eredeti verzió szerint: 5 dkg, de ezt sokallottam, bár lehet, hogy nem ártott volna)
15 dkg cukor (eredetileg: 25 dkg)
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 kispohár natúr joghurt (eredetileg 2 dl tej, de pont elfogyott)
Tetejére:
6 db alma
citromlé
fahéj
25 dkg cukor (eredetileg: 40 dkg)
tortadara
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a vajjal/margarinnal és a cukorral, hozzáadjuk a kakaót, a lisztet, a szódabikarbónát és a joghurtot. Kivajazott tepsibe terítjük. Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, összekeverjük a fahéjjal, és a tésztára szórjuk. Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük.
A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük, úgy, hogy közben apránként a cukrot is hozzáadjuk. Ha kész, a kisült tésztára kenjük, és megszórjuk tortadarával. Csokimázat is tehetünk rá, ha valaki számolt: a recept szerint ebben lett volna a plusz 8 dkg cukor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése