2012. szeptember 14., péntek

Töltött paprika

Sokan nem szeretik, ha az ételszag átjárja a lakást, én sem, de kivételek azért vannak. Például bármilyen étel, amiben paradicsom és paprika fő. Zalai nagyszüleim kertjében mindkettőből nagy mennyiség termett, állandó nyári program volt a lecsó és az anyukám által következetesen ketchupnak titulált, egyébként isteni paradicsomszósz befőzése, így nekem ez az illat a nagyszülői házat és az iskolai vakációkat hozza vissza. Elég hatásosan ki tud zökkenteni a napi rutinból, úgyhogy a töltött paprika testemnek-lelkemnek egyaránt jó tápláléka :-)
A szószt most nem úgy készítettem, ahogy szoktam, elhagytam a rántást, és szívem szerint nem is cukroztam volna, de cukor nélkül túl savanyúnak ítéltem.

Hozzávalók:
6-8 TV paprika, mérettől függően
30 dkg darált sertéscomb
8 dkg rizs
egy kis fej hagyma
kevés olaj
egy tojás

bors
1 kg paradicsom
36 dkg sűrített paradicsom
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Összekeverjük a rizzsel, a hússal, a tojással, sózzuk-borsozzuk. A paprikák szárát levágjuk, csumáját kiszedjük, és a tölteléket beletöltjük, lazán, mert a rizs megdagad.
A paradicsomokat lobogó forró vízbe dobjuk, egy perc múlva kihalásszuk, lehúzzuk a héjukat, húsukat összeturmixoljuk. A megtöltött paprikákat ebben a paradicsomlében főzzük meg, esetleg egy kis vízzel pótoljuk, hogy majdnem ellepje a paprikákat (teljesen nem kell, fedő alatt úgyis megfő). Ha kész, a paprikákat kiszedjük, a szószba belekeverjük a paradicsompürét, ha kell, cukrozzuk, és visszarakosgatjuk a paprikákat. Főtt krumplival vagy friss kenyérrel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: