2011. június 1., szerda

Bodzavirágszörp


Ez az, amit májusban ki nem hagynék! És ha mégis kihagynám, a férjem figyelmeztetne, hogy lassan lehet menni bodzavirágot szedni. Általában nem szeretem a cukros üdítőket, aki szomjas, igyon vizet, éppen elég felesleges cukrot eszünk meg így is, nem kell még inni is... a bodzaszörp a Nagy Kivétel, annak én sem tudok ellenállni ;-)

Hozzávalók:
20 nagy bodzavirág-tányér
2 citrom
6 dkg citromsav
2 kg cukor
2,5 liter víz

Elkészítés:
A virágokat és a cukrot egy nagy lábasba tesszük. A citromokat alaposan megsikáljuk, héjastól vékonyan felkarikázzuk, ezt is a lábasba tesszük. Felöntjük 2,5 liter vízzel, jól összekeverjük, és lefedve, hűtőben öt napig állni hagyjuk. Ekkor ismét jól összekeverjük, a citromokat kicsit meg is nyomkodjuk-törjük a fakanállal, majd az egészet leszűrjük. A levet felforraljuk, 5-10 percig forrni hagyjuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a citromsavat, majd forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Hígítva fogyasztjuk.
Négy üveggel lesz belőle.
A kancsóban úszó ázalék egy mentaág, gondoltam, kipróbálom a mentás-bodzás változatot is, de nem igazán érződik az italon, talán több kellett volna bele.

Nincsenek megjegyzések: