2016. április 3., vasárnap

Tojáslikőr

Itt vagyok, ismét... az elmúlt évben nem sok bejegyzés született, okok: építkezés (még mindig), férj kétszeres munkahelyváltása, és mivel mindezek igénybe vették életem párja napi huszonnégy órájának kilencvenkilenc egész kilencvenkilenc százalékát, rám is elég sok hárult. Főzés is. Blogolás nem.
De, miután túléltünk néhány krízist ("haezígymegytovább-esküszömfogomakétgyereket-éselköltözömalbérletbe" stb.), végre kiköltöztünk a Debrecentől pár kilométerre lévő faluba, végre fellélegezhetünk egy kicsit. A férjem végül megállapodott a negyedik munkahelyen, ami vicces módon azonos az elsővel, és - minő véletlen - egy Debrecentől pár kilométerre lévő kis faluban található, konkrétan, ha végigmegyünk az utcánkon, ellátunk a gyárig. És az új főnöke - a régitől eltérően - nem várja el, hogy este nyolcig bent maradjon.
A kertes házban természetesen van nagy és napfényes konyhám, és kiskerttel is kísérletezem, egyelőre a palántáknál tartunk (tejfölöspohárban, ahogy illik), majd referálok. Az itt töltött első húsvét alkalmából pedig tojáslikőrt főztem, méghozzá az innen-onnan ajándékba kapott pálinkák felhasználásával, imígyen:

Hozzávalók:
4 tojássárgája
17 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor (Dr. Oetker, igazi vaníliával)
1.5 dl tej
1.5 dl tejszín
3 dl pálinka

Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a tejet és a tejszínt, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük és besűrítjük. Kihűtjük, majd óvatosan hozzáöntjük a pálinkát. Üvegekbe öntjük, behűtjük, óvatján kóstolgatjuk, mert igen ütős.


Nincsenek megjegyzések: