2014. március 1., szombat

Gesztenyés képviselőfánk

Ha farsang, akkor fánk. Életemben most harmadszor ugrottam neki a képviselőfánknak. Első alkalommal idő előtt ki kellett venni a sütőből, mert meg kellett szoptatnom az akkor még pirinyó fiúgyereket, és féltem, hogy ha otthagyom a tésztát, megég. Így összeesett. Másodszor túl magasra tettem a tepsit, így a teteje már égni kezdett, de az alja még nem volt ropogós, viszont muszáj volt kivenni a sütőből. Összeesett. Most mindenre figyeltem (főleg arra, hogy egyedül legyek otthon), és így sikerrel zárult a projekt. Bár a nemlégkeveréses sütő miatt így is volt pár összeesett darab, de azokat senki sem látta, mert eltüntettem ;-) Hagyományos vaníliakrém helyett most gesztenyemasszával töltöttem, gyorsabb és egyszerűbb, de nagyon finom.
A fotót sebtében kellett ellőnöm, mert a család konkrétan úgy ugrott rá a süteményre, mintha a tányért is meg akarná enni :-D

Hozzávalók:
Tészta:
2 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
5 tojás
Töltelék:
400 g gesztenyemassza
kevés tej
250 ml habtejszín
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A vizet felforraljuk. Beletesszük a vajat, ha elolvadt, belezúdítjuk a lisztet is, és addig keverjük, amíg összeáll. Ekkor lehúzzuk a tűzről. Még forrón egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat. Csillagcsőrös habzsákba szedjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól elég távol, mert sokat fognak nőni. Közben a sütőt előmelegítjük. Az enyémen nincs se fokbeosztás, de hőfok, jó forró legyen. A sütő aljába egy kisebb tepsiben vizet teszünk, mert a fánkok gőzben fognak szépen felfúvódni. Betesszük a tésztát, és 15 percig nagy lángon, majd újabb kb. 15 percen keresztül takarékon ropogósra sütjük. A sütőt az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok, de később sem tanácsos. Akkor van kész, ha mindenhol ropogós és barna, az alja is (nekem a 2. kísérletnél az alja halvány maradt, és sütés után homorú formát öltött). Kivesszük, és ha kihűltek, kettévágjuk őket. A belsejükben lévő kevés, hártyaszerű tésztát kiszedjük.
A krém elkészítése roppant egyszerű: a gesztenyemasszát villával összetörjük, annyi tejet adva hozzá, hogy sűrű krémállaga legyen. Habzsákba szedjük, és megtöltjük a fánkokat. A tejszínhabot a vaníliás cukorral felverjük, a gesztenyére tesszük, jöhet rá a tészta-kalapka, és jó étvágyat!


1 megjegyzés:

gardiewade írta...

Casino - Dr.Mcd
We have teamed 안동 출장마사지 up with the official casino, the 안동 출장샵 Lucky 화성 출장안마 Creek Casino Resort, to bring you all of the 남원 출장안마 excitement of Las Vegas. From slots to table games to 경상남도 출장마사지