2013. március 29., péntek

Spenótfőzelék

Tegnap főztem, mivel Nagycsütörtökön a hagyomány szerint zöldet kell enni (spenót, csalán, komló, stb.), emiatt nevezik Zöldcsütörtöknek is. Na, kérem szépen, hármat lehet találni, ki evett minálunk zöldet Nagycsütörtökön, és Nagypénteken is... Nyert. Természetesen a ház asszonya. A lánygyereknek mondjuk van mentsége, mert nem egészen oké a gyomra, így ő főtt krumplit ebédelt, bár őszintén szólva, vannak kétségeim afelől, hogy egészséges béléssel kiegyezne-e a spenóttal.
A recept Chef Viki blogjáról való, pontosabban az ő és az egyik kommentelő receptjének a keveréke. Finom. Tényleg.

Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott spenót
2,5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
2 dl tej
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
bors

Elkészítés:
A vajat lábasban felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet. Folyamatosan kevergetve habzásig hevítjük, majd további kevergetés kíséretében beleöntjük a tejet, azon igyekezve, hogy csomómentes legyen. Ezután mérsékelt lángon, időnként megkeverve jól kiforraljuk a besamelmártást. Az eredeti recept szerint húsz percig, én nem forraltam ennyi ideig, de így is jó lett. Beletesszük a kiolvadt spenótot, a lereszelt fokhagymát, fűszerezzük, és   még pár percig főzzük (néha megkeverve, egyébként vigyázzunk, mert köpköd).
Tükörtojással tálaljuk, de az enyémnek szétment a sárgája, így nem volt kellőképpen fotogén, ezért a leánygyermek krumplijából tettem rá egy kicsit.


1 megjegyzés:

Saci írta...

Én imádom a spenótot, de én is egyedül vagyok ezzel a családban. Római köménnyel szoktam ízesíteni, szerintem nagyon illik hozzá.