Ezt is jó előre el lehet készíteni, és minél tovább áll, annál finomabb.
Hozzávalók:
fél kg szárazbab
3 fej hagyma
2-3 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
majoranna
borsikafű
2 evőkanál salátaolaj
2 evőkanál salátaecet
só
bors
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztatóvizet, és nem túl sok vízben főni tesszük (ha elfőné, pótoljuk). Még főzés előtt ízesítjük babérlevéllel, boriksafűvel, majorannával, fokhagymával, sóval és borssal. A hagymát karikákra vágjuk, mély tálba tesszük, és a puhára főtt babot a fűszeres főzőlével együtt ráöntjük. Hozzáadjuk az ecetet és az olajat, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt fognak összeérni az ízek.
A recept egyébként szintén Polcz Alaine könyvéből való.
1 megjegyzés:
A babsaláta Nováknagyi féle változata:A megfött babról nem öntöd le a levét, megvárod, míg langyosra hűl, akkor belekarikázod a lila hagymát, igy nem leszel illatos, de a hagyma friss íze mégis megmarad, Teszel még hozzá sót, ha úgy kívánja, ecetet, leheletnyi cukrot, tejfölt, összekevered és a tetejét megszórod pirospaprikával, Behűtve, szalonnával, vagy füstölt sonkával mennyei, bár nem éppen fogyókúrás eledel. :-( Anyu
Megjegyzés küldése