Egy éve egyszer sikerült szert tennem úgy öt liter házi tejre, és nem kis fejtörést okozott, hogy mi legyen vele. Ekkor döntöttem úgy, hogy megpróbálok sajtot készíteni. Ezt a receptet a Mindmegettén találtam, aztán a Stahl magazin tavaszi számából megtudtam, hogy hasonlóképpen készül az indiai paneer is, csak ecet helyett citromlével. Ezt a receptet azóta is sűrűn alkalmazom, gyakran megbolondítva különböző fűszerekkel. Most az ablakpárkányon zöldellő snidlingből vágtam bele egy maréknyit. És mielőtt bárkinek gúnyos mosoly jelenne meg a szája sarkában, hogy mennyire ráérnek az otthon lévő anyukák, elárulom: majdnem annyi időbe kerül elkészíteni, mint egy adag rántottát ;-)
Hozzávalók:
5 l házi tej
5 evőkanál só
1 dl 10%-os ecet
snidling
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, beletesszük a sót és az ecetet, és takaréklángon addig kevergetjük, amíg a savó kiválik, a többi pedig túrósan összecsapódik. Ekkor beleöntjük egy textilpelenkával kibélelt tésztaszűrőbe, ollóval hozzávagdossuk a snidlinget, belekeverjük. A pelenka sarkait összefogjuk, kicsit ki is lehet csavargatni-nyomogatni a sajtból a savót, és a tésztaszűrőben hagyjuk lecsepegni. Egy-két óra elteltével már kivehetjük a pelenkából, és tányérra téve szikkadni hagyjuk.
2 megjegyzés:
5 liter tejből mennyi sajt lesz körübelül?
50-60 dkg körül.
Megjegyzés küldése