2012. január 1., vasárnap

Lencseleves

Mi valószínűleg nagyon gazdagok leszünk az új esztendőben (persze csak akkor, ha elmarad az állítólag a maják által idén áprilisra beharangozott világvége), mert már tegnap megkóstoltuk a mára készült lencselevest. Azért kell idejében elkészíteni, mert minél tovább áll, annál finomabb. Persze a tejföl miatt ez az állási idő korlátozott, de tény, hogy másnaposan ízesebb, mint a készítés napján.

Hozzávalók:
25 dkg lencse
füstölt hús, kolbász vagy virsli
1 nagy pohár tejföl
olaj
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
pirospaprika

bors
borsikafű
ecet

Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, főni tesszük. A vízbe beledobjuk a babérleveleket és a fokhagymát is, és meg is sózzuk. Ha már puha a lencse, utánasózzuk, borsozzuk, borikafűvel ízesítjük a levest, majd elkészítjük a rántást. Ehhez az olajban folyamatosan kevergetve átforrósítjuk (világosbarnára pirítjuk) a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről, paprikát szórunk bele, elkeverjük, majd hideg vízzel, folyamatosan kevergetve felengedjük. A rántást a levesbe öntjük, kis lángon kevergetve addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor beletesszük a füstölt húsfélét, aztán a tejfölt, és összeforraljuk. Egy kis ecettel (lehetőleg salátaecettel, nem pedig a 10-20%-os vegyszerrel - mi azt csak sajtkészítéshez és vízkőoldáshoz használjuk) savanyítjuk.

Nincsenek megjegyzések: